Pizza domowa na drożdżach- prosto z Włoch!

       Przepis na szybką domową pizzę




 Składniki na 1 dużą pizzę



Ciasto:

- 7 g drożdży suchych w proszku bądź ok. 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki ciepłej wody 35*C
- ok. 3 szklanki mąki pszennej włoskiej "typ 00" bądź zwykłej mąki pszennej (może być np. tortowa). W razie gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać więcej mąki :)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru x2

Sos do pizzy:

- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie- według uznania


Dodatki do pizzy:


- ser żółty/ parmezan
- pomidorki koktajlowe bądź malinowe
- papryka czerwona/ żółta
- szynka/ boczek
- cebula
- pieczarki
- oliwki

Dodatki do pizzy oczywiście jakie chcecie ;D



Sposób przygotowania:


1. Pokruszone drożdże wrzuć do miski i dodaj szczyptę cukru. Następnie wlej ciepłą wodę. Wymieszaj. Odczekaj chwilę, aż drożdże rozpuszczą się z cukrem. W między czasie przesiej całą mąkę do drugiej większej miski. Dodaj szczyptę soli i cukru. Przełóż rozpuszczone w wodzie drożdże do miski z mąką, solą i cukrem. Dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami bądź mikserem. Polecam jednak wyrobić ciasto rękami, wtedy masa będzie znacznie lepiej wyrobiona. Ciasto ma być miękkie i nie kleić się do dłoni.

2. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką kuchenną i przełóż w ciepłe miejsce na pół godziny, do godziny czasu. Polecam włożyć przykryte ciasto do rozgrzanego piekarnika do ok. 35*. Ciasto w takich warunkach będzie szybciej wyrastać pod wpływem wyższej temperatury.

3. Po odczekaniu ok. pół godziny wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć na dużą formę. Ciasto polecam rozłożyć na formie rękami. Wtedy wyczujemy grubość ciasta do pizzy. Najlepiej gdy ciasto będzie miało jak najcieńszy spód. Wyczujemy to palcami :)

4. Po uformowaniu ciasta na formie, przekładamy gotowy, wymieszany sos na górę pizzy i precyzyjnie rozsmarowujemy. Na sos dajemy dodatki, według uznania.

5. Pieczemy w temperaturze 200*C, do 10/20 minut (grzałka góra-dół).  Najlepiej rozpoznać zdatną do jedzenia pizzę, po lekkim zarumienieniu się jej brzegów.




Smacznego życzę i zapraszam do komentowania jak wyszła Wam pizza! :)








Komentarze

  1. Zrobiłem wszystko według przepisu, Dodałem tylko inne dodatki, ponieważ lubię co innego.
    Wyszło rewelacyjnie, nie sądziłem że to takie proste i szybkie.
    Dzięki za przepis, będę polecał każdemu aby spróbował!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz