Chałka na drożdżach


Ogromna chałka drożdżowa z kruszonką na drożdżach. Gorąco polecam! 


SKŁADNIKI


Ciasto drożdżowe:  

- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2,5 szklanki mąki (przesianej mąki)
- 4 łyżki masła
- 1 jajko (temp. pokojowa)
- szczypta soli

Kruszonka:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej (np. tortowej)

Dodatkowo:

- 1 jajko (samym żółtkiem posmarować górę chałki przed włożeniem jej do piekarnika; chałka nabierze wtedy złocistego koloru)

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj ciasto drożdżowe. Pokrusz drożdże i wymieszaj z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 4 łyżkami mąki pszennej.
2. Przykryj ściereczką przygotowane ciasto drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
3. Resztę przesianej mąki wsyp do dużej miski, dodaj resztę cukru, sól i wymieszaj.
4. Dodaj do masy jajko, gotowy zaczyn oraz masło. Wymieszaj dokładnie ręką bądź robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta. Masa ma być finalnie zbita, jednolita.
5. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej do piekarnika na 1 godzinę do rozgrzanego piekarnika do 35*.
6. W między czasie zrób kruszonkę, wszystkie składniki wyrabiając rekami. Odstaw kruszonkę do lodówki.
7. Wyrośnięte już ciasto podziel na 3 równe części, "rozwałkowując" je rękami (części ciasta mają być podane na dużą blachę).
8. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą.
9. Wałki przełóż na blachę i zapleć warkocz, taki jaki potrafisz (u mnie wyszedł za pierwszym razem :D)
10. Posmaruj chałkę jajkiem i posyp ją również na bokach kruszonką  wyciągniętą z lodówki.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180* przez 35 minut (grzałka góra-dół), aż ciasto się zarumieni.


Życzę smacznego :)

Komentarze