Ciasto francuskie z kapustą i grzybami




Ciasto francuskie nafaszerowane kapustą i grzybami

Składniki:

- kapusta kiszona (gotowe opakowanie)
- pieczarki lub suszone grzyby (ja dałam 8 pieczarek)
- 1 duża cebula
- kawałek masła
- odrobinę oliwy z oliwek do smażenia cebulki
- majeranek, sól, pieprz, maga (przyprawy według uznania)

Przepis:

Gotową, poszatkowaną kapustę z opakowania płuczę pod zimną wodą, nalewam do garnka wody i gotuję kapustę na małym ogniu. W między czasie kroję na plasterki pieczarki i daję je do garnka i zalewam je małą ilością wody i dodaję kawałek masła. Po 10 minutach gotowania pieczarek, rozkładam je na deskę do krojenia i kroję na kosteczkę. Dodaję gotowe, pokrojone pieczarki do wody z kapustą i wlewam do niej również wodę z wcześniej uduszonych pieczarek. Wszystko gotuję pod przykryciem. W między czasie obieram cebulę, kroję w kosteczkę i smażę na patelni na oliwie z oliwek. Kiedy już kapusta będzie miękka, odlewam całą wodę z garnka i przekładam kapustę z grzybami na patelnię i smażę ją jeszcze 10 minut. Rozkładam ciasto francuskie, dzielę na 3 części na wszerz, kroję na większe kwadraciki i nacinam je po bokach nożem. Do każdego kawałka z osobna dodaję gotową kapustę i zawijam. Możecie równie dobrze zrobić zwykłe roladki z ciasta, bądź ślimaczki !
Przejrzyjcie po prostu internet a na pewno znajdziecie :p

Smacznego :)


Komentarze

  1. Robisz bardzo proste i szybkie przepisy. Kolejny czyli ciasto francuskie wychodzi idealnie.
    Dzięki za tak dokładny opis, nie spodziewałem się że to tak proste :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz