Najprostszy chleb na świecie!






Poznajcie najprostszy przepis na chleb pszenny z wykorzystaniem niewielkiej ilości składników


Składniki:

- 3 do 4 szklanek mąki pszennej bądź dwie mąki ze sobą zmieszane np. pszenna + żytnia/ pszenna + tortowa (mąka musi być przesiana!)
- 7 g drożdży suchych/ 25 g drożdży świeżych
- 2 szklanki ciepłej wody
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy (masło/ margaryna) a w przypadku pieczenia w naczyniu żaroodpornym, do naczynia wlać olej słonecznikowy, tak by zapełnił całe jego dno :)
- dwie szczypty soli
- dwie szczypty cukru
- płatki owsiane (chleb z samymi płatkami owsianymi smakuje rewelacyjnie! Polecam!)
- orzechy włoskie posiekane
-słonecznik
-kminek
-siemię lniane
- czarnuszka

Sposób przygotowania:

1. Pokruszone drożdże mieszam w misce z ciepłą wodą.
2. Do drugiej miski wsypuję przesianą mąkę, sól oraz cukier.
3. Po chwili rozpuszczenia się drożdży z ciepła wodą, wlewam je do miski z mąką, którą przygotowałam wcześniej.
4. Wszystko mieszam rękami do całkowitego wyrobienia ciasta i zbitej masy.
5. Odstawiam wyrobione ciasto na 30 minut do godziny czasu i przykrywam ściereczką kuchenną ( jak w przypadku pizzy włoskiej, polecam odstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 35*, wtedy ciasto wyrośnie znacznie lepiej).
6.   Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzewam piekarnik do 200*C i wkładam go do piekarnika na 1 godzinę.

To wszystko. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, ze względu na prostotę jego wykonania.
Gwarantuję, że chleb będzie puszysty i smaczny.

Smacznego!

Poniżej przedstawiam ciasto po wyrośnięciu na drożdżach. Ciasto powinno podwoić swoją objętość :)





Tutaj gotowy chleb tym razem z naczynia żaroodpornego. Wyrósł znacznie większy niż w wersji w formie do ciasta :)








Komentarze